„Un raport din 2012 al McKinsey arată că, până în 2020, LED-urile ar reprezenta valoric circa 60% din întreaga piață de iluminat mondială estimată la circa 110 miliarde de euro, de la 10% cât reprezenta în 2010. Specialiștii spun că LED-urile nu sunt doar mai eficiente și mai durabile decât becurile cu incandescență, dar nu conțin nici mercur cum este cazul becurilor economice.

În plus, folosesc aceeași infrastructură electrică existentă, astfel că nu este nevoie de investiții de miliarde de dolari sau de euro în noi rețele electrice, cabluri sau rețele pentru a adopta în masă noua tehnologie. În România, această tehnologie este abia la început. „”Deocamdată, este o soluție scumpă de iluminat, adoptată însă de companiile private care sunt atente la costuri și care au conceptul de amortizare a investiției. Iar aceste sisteme, cu cât funcționează mai mult, cu atât se amortizează mai repede”, a spus Stelian Matei, director știintific al Electromagnetica, la un eveniment de profil.

Acesta consideră că, în România, potențialul este uriaș, însă consumatorul de la noi nu este educat în ceea ce privește economia de energie.
De altfel, Eugen Scheușan, directorul general al Electromagnetica, a explicat că ”ne aflăm, la nivel global, în plină revoluție a sistemelor de iluminat. Altfel spus, la înlocuirea treptată a sistemelor binecunoscute de iluminat cu cele cu LED-uri. Primii care au adoptat în lume deja aceste sisteme de iluminat sunt marii consumatori de energie electrică pentru iluminat”, a explicat el.”

Pin It on Pinterest

Share This